Parket vast of zwevend op vloerverwarming
Parket kan men zoals eerder al uitgelegd op verschillende manieren plaatsen met als belangrijkste verschil zwevend of vast. Kiest men een zwevende parketvloer dan zal deze slecht de warmte geleiden en alleen als bijverwarming gebruikt kunnen worden daar niet het parket het grootst remmende warmteweerstand heeft maar de ondervloer. Die ondervloer is gemaakt uit materiaal welke goed het geluid dempt maar hiernaast ook altijd uit cellen bestaat en dus stilstaande lucht bevat welke de warmte slecht geleidt. Een vaste parketvloer geleidt de warmte beter, mits natuurlijk vast verlijmd en er geen holle ruimtes zijn.
Een parketvloer zal minder goed geleiden dan bijvoorbeeld een stenenvloer maar daardoor houden wij de opbouwhoogte zo dun mogelijk om zo de weerstandswaarde zo laag mogelijk te houden.
Bij een vloer met vloerverwarming zal de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte goed in acht genomen moeten worden, zelfs nog beter dan bij een parketvloer zonder vloerverwarming. Waarom? Als men ervan uitgaat dat koude lucht minder vocht bevat dan warme lucht dan komt het volgende duidelijk over.
We meten op twee plaatsen:
1. op de vloer
2. op een gevoelshoogte van 120 cm
Situatie 1: zonder vloerverwarming
De warmte wordt afgegeven door radiatoren. Op gevoelshoogte is de temperatuur circa 21 °C op de vloer is deze dan circa 16 °C. Met deze gegevens in ogenschouw te nemen en uitgaande dat warme lucht meer vocht kan bevatten dan koude lucht is de relatieve luchtvochtigheid bij 21 °C 60% en bij 16 °C circa 65%.
Situatie 2: met vloerverwarming
De vloer zal op gevoelshoogte weer 21 °C zijn, echter de vloer temperatuur is nu wel 25 °C. Op gevoelshoogte is de relatieve luchtvochtigheid dus veel lager. Bijgaand hebben wij een tabel waarbij de curve wel en geen vloerverwarming aangeeft. Uit deze tabel is op te maken hoe droog een parketvloer moet zijn bij een bepaalde relatieve luchtvochtigheid en bij een bepaalde vloertemperatuur.